Bosniske Hunde

Posavac hunden

Kære måske kommende hundeejer Hvis du kigger på dette her, er det nok fordi du tænker, at du vil redde en gadehund fra et internat. Det er bare en verdens bedste ideer. Der kan være udfordringer, men glæden kommer tusindfold igen. Der er MASSER af forskellige hunde at vælge imellem,når du bladrer på siderne. Nogle af dem ligner de hunde, vi kender i Danmark – og så er der lige denne her oversete perle – posavacen.

Historie

Den kan godt ligne lidt en Beagle, men ligner alligevel ikke rigtig noget vi ser på gaderne i Danmark. Og det er altså bare synd, for det er absolut en af de bedste hunderacer, man kan

adoptere. Posavacen er en jagthund – en såkaldt støvende jagthund. Racen bliver brugt til jagt i hele Balkanområdet – og indimellem også i Tyskland og Sverige. Den snuser vildtet op og giver jægeren besked ved at bjæffe.

Pels

Posavacen har en kort pels og et karakteristisk udseende. Der er mange blandinger, men de rene racer ligner til forveksling hinanden. De findes i flere smukke farver. Der er ikke behov for meget pelspleje – og fældningen er minimal. De vejer et sted mellem 20 -27 kg. Og så har racen generelt ingen sundhedsmæssige udfordringer. De kan blive op til 14 år gamle.

Personlighed og træning

Først og fremmest er det en familiehund, der har så meget kærlighed og hengivenhed at give væk af, at man tror det er løgn. Den er rolig, mild og lærenem, og kræver ret beset ikke særlig meget. De har godt af – og elsker at bruge

deres snude ved f.eks snuselege/nose work. Det er også en fantastisk hund at træne med, da de har let ved at lære kommandoer. De trives med at blive brugt, så det er en god ide at gå på hundeskole – ligesom det forøvrigt er med alle andre hunderacer. De er altid til fals for en godbid – på den måde minder de om en labrador. Og da de samtidig er kvikke og lærenemme, kan man øve med dem – og få rigtig gode resultater. Posavacen elsker som sagt lange gå/snuseture, men trives også fint med en dag i sofaen – eller en dag i solen på terrassen. Posavac er meget hengivne overfor deres ejere. Det tager ikke lang tid for en posavac at knytte bånd- og blive tryg i dens nye familie. Posavacer er generelt kærlige, rolige og hilser pænt på alle mennesker og hunde. Men de er bevidste om, hvem der tilhører “deres flok” og de er allermest lykkelige, når flokken er samlet.

Egne erfaringer

Mange posavac hunde lever et hårdt liv på Balkan. Da de primært bruges til jagt, kasseres de ofte, hvis de ikke leverer. De overlades til deres egen skæbne på gaden eller bliver sat af i en skov. Men på trods af, at de højst sandsynlig har haft et svært liv,så har alle vi, der har adopteret en forladt posavac hund, fået de bedste, kærligste og mest taknemmelige hunde ud af dem – ved hjælp af ro og kærlighed. Så når du kigger på hunde på adoptivsiderne, vil du derfor ofte støde på en posavac eller på posavac-blandinger. Da der er mange af dem og alt for mange af dem bliver overladt til gaden… De er måske ikke de mest fotogene, så derfor er der desværre mange der bladrer forbi dem – og ender med at vælge noget mere “nuttet”. Mange af dem bor år efter år i en hundepension, da ingen har valgt dem til. Men os der har dem, ved hvor gode de er og har aldrig fortrudt vores valg. En posavac ER en jagthund. Så langt de fleste ejere lufter dem i snor – undtaget i lukkede områder. Får de fært af noget spændende, kan det sagtens ske, at de glemmer alt det, de har lært. Men har man mulighed for at lade dem løbe frit – f.eks i en indhegnet hundeskov – er det guld værd. Deres krop er bygget til at blive brugt og de har så meget gavn af en god spurt. Det er fantastisk, at se ens normalt dovne sofakartoffel i fuld sprint. Så alt i alt er der bare en helt fantastisk hund – og vi der har dem, vil så gerne have at flere af hundene får chancen for at få et godt liv i Danmark. Og at flere familier får mulighed for, at opleve samme glæde og hengivenhed som vi oplever. De fleste af os – har fået dem som voksne/seniorhunde. Men på trods af hvad de har med i bagagen, er det en fantastisk hund, der let kan tilpasse sig et liv i Danmark. Alle er meget velkomne til at høre mere om vores erfaringer med dem. Eller til at komme på besøg – og se en posavac i levende live. Højst sandsynligt liggende i husets blødeste seng.

Historien om Luna

Lone har været så heldig at have haft Luna i sit liv i lidt over 1 år.

Her er deres historie.

Lunas mor fortæller:

Mit første møde med Luna var maj mdr. 2022🙏

Jeg kontaktede en dame der har rigtig meget erfaring med posavac hundene, da jeg efter 8 mdr uden hund , var fast besluttet på at jeg skulle have en ny makker. Jeg var besluttet på at det ikke skulle være en hvalp – og ville gerne gøre en god gerning . Jeg søgte en hund jeg kunne løbe med – og som kunne tåle lange gåture, da det er en del af mit liv. Luna blev indfanget tynd og meget forvirret . Vi ved jo ikke hvad hun har været udsat for, men noget har hun i hvert fald . Hun er noget nervøs når vi går ind og ud af huset – og uro rundt om hende bliver hun utryg ved. Vi har nu været meget tæt i 14 mdr – og det er blevet så meget bedre. Hun er det mest søde, kærlig og yndige lille væsen. Elsker alle andre hunde og snakker gerne med folk på vores vej🙏 Luna er også med til udendørs crossfit, hvor hun pænt ligger stille og venter på at mor er færdig. Også selvom der går andre hunde forbi. Hun er en helt igennem skøn hund og jeg fortryder aldrig mit valg. Den race kan noget helt særligt❤️ Luna er forøvrigt altid i snor – medmindre Lone er helt sikker på at hun ikke kan stikke af. Hun har et godt jagtgen, så Lone vil hellere være sikker. Lunas bedste ven er katten i huset. De to er så tæt og har et helt særligt bånd.

Historien om Gerties posavacer

Gertie fortæller:

Lidt historier fra os der er så heldige at have en posavac i vores familie. Gertie har været så heldig at have haft hele 3 posavacer. Og er så glad for at hun valgte den race. Mild og kvik er ord der går igen når Gertie bekriver racen. Alle 3 hunde er kommet fra Bosnien, hvor de har levet nogle hårde og barske liv – Den første posavac Gertie og hendes familie fik, blev fundet efterladt i en grøft bare 7 uger. Begejstringen for denne race gjorde det hurtig til tre posavac hunde. Hundene har alle været til stor glæde og givet fantastiske oplevelser. Der har også været svære tider – og hundene har haft deres at slås med, men glæden ved racen er intakt. Og havde Gertie tid og plads tog hun gerne flere posavac hunde til sig. Gertie har været med til, at starte gruppen “os med Posavac Hound” på facebook – hvor alle vi der har de her dejlige posavac hunde deler vores oplevelser, vores billeder og giver erfaringer videre. Det er en fantastisk gruppe at være med i – hvis man vil kende mere til racen.